Couchsurfing is prachtige toevoeging aan reizen, zoals ik je al vertelde in het artikel over wat couchsurfing is en wat er zo vet aan is. Met deze tips wordt jij een nog betere Couchsurf-gast, waardoor je nóg meer uit de ervaring haalt. En wie wil dat nou niet.
#1 LEES HET COUCHSURF-PROFIEL AANDACHTIG DOOR
Iedereen op Couchsurfing heeft een profiel waarin beschreven staat wie ze zijn, wat hun hobby’s zijn en wat ze belangrijk vinden. Soms zijn er ook huisregels te vinden. Lees dit profiel aandachtig door voordat je een verzoek indient om hier te slapen.
Past deze persoon bij wat jij zoekt? Hoe zijn de sleepingarrangements? Zo kom je niet voor verrassingen te staan en bovendien toont het respect: Couchsurfing is namelijk niet alleen een gratis bed. Het is een ervaring tussen host en couchsurfer en die werkt beter als beiden weten wat ze kunnen verwachten.
#2 BEKIJK DE REFERENTIES
Alhoewel je veel kan halen uit het couchsurf-profiel van een host, zijn de referenties een goede aanvulling. Zowel qua positieve opmerkingen als negatieve.
Immers zal een host niet zo snel over zichzelf zeggen wat minder fijn is aan de plek, maar anderen die hier hebben verbleven wellicht wel. Voorbeelden van negatieve opmerkingen in referenties zijn die waaruit blijkt dat een host opeens niet thuis was op het afgesproken moment waardoor diegene niet naar binnen kon, dat afspraken niet na werden gekomen of dat kamers opeens met vreemden moesten worden gedeeld.
Maar ook qua positieve ervaringen zijn de referenties zeer handig. Je hebt namelijk goede referenties en shining-oh-my-god-what-a-superstar referenties. En vooral hosts met die laatsten zijn natuurlijk fantastisch om er tussenuit te pikken.
#3 SCHRIJF EEN PERSOONLIJK VERZOEK
‘Hi, I am Pietje from Lutjebroek and I would love to stay with you because your town seems amazing and so do you’. Dit is dus niet de manier om iemand aan te schrijven met het verzoek er te mogen verblijven. Veel te onpersoonlijk.
Laat zien dat je het profiel echt hebt gelezen en wat het is dat jou zo aanspreekt in deze host.
Hierbij een fragment uit één van de eerste couchsurfverzoeken die ik schreef (en waar ik uiteindelijk ook verbleef):
“Hi […]!
We would love to learn some Irish! Maybe we can practice while talking about tv-shows? We watch a lot at home [examples TV-shows]. Son of Saul – the movie we saw at the Busan film festival – is one I can recommend when you’re into dark depressing drama’ss. And we would like to hear your stories about living and teaching in South Korea!”
Deze couchsurf-host is een Ierse docent in Zuid-Korea die van TV-series houdt en zijn moederland. Zoals je kan zien heb ik zijn profiel echt goed gelezen en daar elementen uit gepakt die mij aanspraken en ben ik daar op teruggekomen in het verzoek.
Opmerking: sommige hosts krijgen zoveel verzoeken dat ze in hun profiel een woord of zin noemen die jij in je verzoek moet noemen. Op deze manier kunnen ze tussen de boekwerken aan verzoeken snel zien wie echt geïnteresseerd is en wie alleen op zoek is naar een gratis bed.
#4 BLIJF COMMUNICEREN
Als een host jouw verzoek heeft geaccepteerd, is het in principe geregeld: je hebt op jouw afgesproken datum een bed, bank of matrasje op de grond. Maar misschien duurt het nog een aantal weken voordat je er bent. Weken waarin wellicht nog een hoop verandert. Misschien is de afgesproken datum niet meer haalbaar of kom je op een compleet andere tijd aan. Dit zijn allemaal dingen die kunnen gebeuren en de meeste hosts hebben hier begrip voor, maar de sleutel is om hier continue over te blijven communiceren.
Houd je Couchsurfing host dus continue op de hoogte. Zodra je weet dat er iets wijzigt, laat dit hem of haar weten en vraag of dit oké is. Hun leven staat niet stil enkel omdat jij toevallig langskomt. Toon hier begrip voor en wees bereid iets anders te zoeken indien de nieuwe plannen voor jouw host niet werken.
#5 NEEM IETS MEE
Als ik in Nederland bij iemand ga eten, neem ik meestal een flesje wijn mee. Nu draag ik hier geen wijnkelder mee op mijn rug – wel een hoop andere troep – maar een klein cadeautje meebrengen goes a long way.
Dat hoeft niet altijd iets uit Nederland te zijn: zeker als je zoals wij maanden onderweg zijn – hier vertel ik je al over onze reisplannen – is dat niet praktisch. Ik laat die extra backpack met stroopwafels, dropjes, houten klompjes en Delfts blauwe molentjes liever thuis. Maar misschien staat er iets in hun couchingprofiel waar je een leuk klein cadeautje voor kon bedenken. Zo vond ik in Zuid-Korea in een klein dorpje vlak bij de grens van Noord-Korea toch nog een flesje rode wijn voor onze Ierse host die daarvan houd. En rode wijn vind je daar niet zomaar. Of voor onze host in Indonesië bracht ik toen we vanuit Zuid-Korea naar hem vlogen een flesje Soju mee, een Zuid-Koreaanse sterke drank.
Eerlijkheidsmomentje: Ik moet toegeven dat ik ook niet altijd iets heb gegeven. In dat geval probeer ik in ieder geval een kaartje te kopen en wat snacks en die achter te laten met een leuk dankjewel-berichtje. Het gaat erom dat je toont dat je dankbaar bent voor hun gastvrijheid.
#6 WEES GEEN GIERIGE GERDA
Couchsurfen is niet gratis. Ja, oké technisch gezien wel, maar couchsurfinghosts geven je zoveel: een bed, gebruik van internet, een warme douche en soms zelfs te eten (al mag je hier nooit vanuit gaan). Het minste wat jij kan doen is wat teruggeven. Bied aan om de boodschappen te betalen of betaal de rekening als jullie samen wat gaan drinken. Uiteraard hoef je echt niet alles te betalen, maar wees alsjeblieft geen freeloader.
Sommigen couchsurfers denken, ‘ja maar ik geef toch terug als ze ooit bij mij komen’, maar hier kan je niet vanuit gaan. Sommige couchsurfers hosten veel meer dan dat ze zelf surfen en sommigen hebben ook helemaal het geld niet om jou ooit te bezoeken. Wees dus dankbaar voor wat je krijgt en geef net zoveel terug. Sharing is caring.
#7 WEES FLEXIBEL
‘Ik ga naar Ankara en ik wil zien…’ Als jij een dag of twee in een stad bent en een lijst van hier tot aan Tokio hebt met alle oh-my-god-ze-zijn-zo-geweldige-sights, dan kan je beter niet gaan couchsurfen. Wees bereid tijd in te ruimen om te socializen. Leer je host kennen. Wie is hij of zij? Hoe leven ze, wat is opvallend aan de plek waar ze wonen en waar willen zij je mee naartoe nemen?
Het leren kennen van een host is een van de leukste aspecten van het couchsurfen en daar heb je wel wat tijd voor nodig. Wees dus bereid een sight te laten schieten voor die momenten. Wie weet zie je daardoor iets veel toffers – dat deden wij sowieso in Erzurum bij onze hosts Ömer en Sinem.
Opmerking: niet alle hosts zullen je op sleeptouw mee willen of kunnen nemen. Er zijn er ook genoeg die het druk zat hebben i.v.m. werk of studie en die je voornamelijk een plek aanbieden.
#8 KIES HET MOMENT
‘Reizen is awesome, super leuk, geweldig!’ True true, maar soms is het ook kut. Dan zit je met je zweetbil al 16 uur opgepropt in een ratelende rammel bus met je knieën opgepropt onder je kin. Totaal geen slaap kunnen vatten vanwege continue getoeter (mijn Vietnam-ervaring), half moeten kotsen van de geur uit de gaten die ze toiletten noemen (mijn Laos-moment) en ben je basically één hoopje ellende. Ja, dan kan je ook misschien maar beter even niet couchsurfen. Soms heb je gewoon een momentje voor jezelf nodig. En dat is prima.
Zo heb ik soms de voorkeur om niet twee keer achter elkaar te couchsurfen. Bus-zweetbil ter zijde, wil ik soms ook gewoon even alleen samen met reisvriendje mister R. zijn. En ook dat, is prima.
#8 (POLITIEKE) GESPREKKEN: VOEL DE SITUATIE AAN
Als je couchsurft, zal je dat waarschijnlijk doen in verschillende landen – zo surfte ik o.a. in Zuid-Korea, Indonesië, Jordanië en Turkije. Landen die misschien heel anders over (politieke) onderwerpen denken dan wij in Nederland doen. En waar het juist interessant kan zijn om meer te leren over die standpunten, kan het wijs zijn om niet te fel een discussie in te gaan of om niet altijd precies te zeggen hoe jij over een situatie denkt. Dit is echt een kwestie van per persoon aanvoelen. Zo konden wij uitstekend over het politieke klimaat in Turkije praten met onze hosts uit Ankara en Erzurum, maar hebben we het onderwerp vermeden met onze Turkse host in Kars.
#9 SCHRIJF ZO SNEL MOGELIJK EEN REFERENTIE
‘Bye, thanks so much for everything. We had a wonderful stay!’. Tevreden trek je de deur van het huis van je couchsurfhost achter je dicht. Heerlijk uitgerust en dankbaar voor de fijne plek. Deel die dankbaarheid via een referentie op Couchsurfing.
Wanneer je bij iemand hebt verbleven, heb je twee weken de tijd om een referentie voor je host te schrijven. Deze wordt voor de ander pas zichtbaar zodra jullie dat beiden hebben gedaan. Schrijf een lovende referentie indien je host het verdient. Het liefst dezelfde dag nog. Je uit hiermee hoe dankbaar je bent en voor een host kan het naar zijn om erop te moeten wachten, of erger nog: om er zelf om te moeten vragen. Dus gooi alles wat je te zeggen hebt over je verblijf eruit en maak je host net zo blij als jij ook bent!
Twijfel je nog of couchsurfing voor jou is? Niet doen. Gewoon dit artikel nog een keer lezen en gaan met die couchsurfbanaan.
Heb jij al eens gecouchsurft? Wat zijn jouw ervaringen en welke tip moet volgens jou nog absoluut ik het rijtje?