compensatiegids passagiers geannuleerde vlucht

Vergoeding bij een geannuleerde vlucht

Een compensatiegids voor passagiers

 Let op: De compensatieregels voor een vergoeding voor jouw geannuleerde vlucht die hieronder uiteen zijn gezet, gelden alleen wanneer jouw vlucht een connectie heeft met de Europese Unie (EU). Oftewel 1) je vlucht vindt geheel binnen de EU plaats of 2) je vlucht vertrekt vanuit de EU en landt in een land buiten de EU of 3) je vlucht vertrekt van een land buiten de EU en landt in een land in de EU, maar alleen als de vlucht wordt uit gevoerd door een EU-luchtvaartmaatschappij. De regels zijn dus niet toepasbaar als je vliegt van een land buiten de EU naar de EU, maar je de vliegmaatschappij is geen EU-luchtvaartmaatschappij. 

Bah, dat is naar: vlucht geannuleerd! Dat levert een hoop gedoe en geregel op – en dat terwijl je nét lekker weg wilde! Gelukkig heb je ook een aantal rechten (waaronder vergoeding bij een geannuleerde vlucht). Rechten die ik je hier ga uitleggen met hier en daar verwijzingen naar de juridische bronnen. Niet alleen omdat de jurist in mij het niet kan laten, maar ook omdat je met die bepalingen in de hand, wellicht nét iets eerder jouw claim (om bijvoorbeeld je geld terug te krijgen) toegewezen kan krijgen. Dus… laat de vliegtuigmaatschappij zien dat jij weet waar je het over hebt – of doe in ieder geval alsof: iets met ‘fake it until you make it’. Hier gaan we, dit kan je doen als jouw vlucht geannuleerd is:


JURIDISCH KADER

Oke, spoedcursusje recht. Wij zijn een (weliswaar klein) land en als land zeiden wij ooit: “hey, wij willen wel met andere landen samen mooie dingen doen en belangrijke dingen betekenen voor de wereld”. En dus vormden wij met deze mooie andere landen een unie: de Europese Unie, die een eigen soort instantie is geworden. En die instantie kan weer recht creëren die voor alle lidstaten geldt, zoals verordeningen.  En laat het nou net zijn dat er ook een verordening is die ziet op compensatie bij vertraagde en geannuleerde vluchten.

Mooi. Regels. Die zouden duidelijk moeten zijn, maar soms blijkt achteraf dat een situatie nét niet is voorzien of dat een regel niet helemaal helder is. Is niet erg, want het Hof van Justitie – je weet wel, de hoogste rechterlijke instelling van de Europese Unie – zorgt ervoor dat het Europese recht goed wordt uitgelegd en toegepast. En zo hebben ze ook de regels wat betreft compensatie bij vertraagde en geannuleerde vluchten verhelderd. Handig voor ons.

COMPENSATIE EN VERGOEDING BIJ GEANNULEERDE VLUCHT

A fin, daar zit je dan, met de gebakken peren, zonder vlucht, want die is geannuleerd. En nu? Je heb in ieder geval recht op terugbetaling of een andere vlucht, verzorging en compensatie.

1. TERUGBETALING OF EEN ANDERE VLUCHT

Je kan kiezen! Gelukkig. Het is aan jou als reiziger om te beslissen of je wilt dat de luchtvaartmaatschappij jou je prijs van je ticket terug betaalt of dat je liever gebruikt maakt van een vervangende vlucht. Staat in artikeltjes 5 en 8 van de verordening.

TERUGBETALING

Kies je voor terugbetaling van jouw ticket, dan moet het volledige bedrag binnen zeven dagen naar jou zijn overgemaakt. Heb je al een gedeelte van de vlucht gemaakt – je wilde bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok, maar vanaf Dubai vlieg je niet verder – dan krijg je in principe het niet gemaakte deel van je vlucht retour (Dubai – Bangkok). Je krijgt ook de kosten van het gedeelte van je reis die je al wel hebt afgelegd retour indien verder reizen in het kader van het oorspronkelijke reisplan geen zin meer heeft. Uiteraard inclusief retourvlucht naar het vertrekpunt.

VERVANGENDE VLUCHT

Terugbetaling van jouw ticket klinkt natuurlijk leuk (centjes, centjes, centjes), maar dikke kans dat je al andere plannen hebt gemaakt i.v.m. jouw reis: denk aan vakantiedagen opgenomen van het werk en accomodaties die al zijn geboekt. Je wilt alsnog zo snel mogelijk op jouw bestemming komen om aan je awesome vakantieplannen te beginnen. En daar heb je recht op ook.

Je mag ofwel met de eerst volgende gelegenheid naar jouw eindbestemming vliegen of op een ander moment naar keuze naar diezelfde bestemming. Dit laatste indien er plaats is op die vlucht. Als jouw vervangende vlucht vanaf een andere vliegveld vertrekt, dan komen de kosten om van het oorspronkelijke vliegveld naar het vliegveld waar je nu van vertrekt te reizen voor rekening van de luchtvaartmaatschappij.

Oh, en reizen met deze vervangende vlucht is onder “vergelijkbare vervoersvoorwaarden”. Ben jij dus een luxe pony die een ticket had voor First Class en die nu tussen ons plebs mee moet met Economy? Dát is niet de bedoeling en dan heb je ook recht op een vergoeding. De hoogte van die vergoeding hangt af van de afstand van de vlucht. Staat in artikeltje 10.

Vergoeding indien plaatsing in lagere klasse
Vluchten van% van de ticketprijs retour
< 1500 km30 %
> 1500 km binnen de EU
1500 km – 3500 km van of naar de EU
50 %
> 3500 km van of naar de EU75 %

Ben jij de (semi) geluksvogel die door de vervangende vlucht juist in een hógere klasse terechtkomt? Pop die champagne en geniet, want de luchtvaartmaatschappij mag jou niet om bijbetaling vragen voor de vlucht – wel voor de champagne.

2. RECHT OP VERZORGING

Annuleringen zorgen (bijna) altijd voor wachttijden. En daar krijgen we honger van. En dorst. Artikeltjes 5 en 9 van de verordening zijn dan jouw helden, want deze geven jou het recht op maaltijden en verfrissingen. Uiteraard wel in de verhouding tot de wachttijd – dus vreetbuien worden waarschijnlijk niet gesponsord. En je mag ook nog eens twee gratis telefoongesprekken voeren of…. – daar komt ie, daar komt ie – telefax, fax- of e-mailberichten verzenden. Voordal die telefax lijkt me énig om eens uit te proberen.

Moet je door de annulering een andere vlucht nemen die pas een dag later vertrekt?  Dan heb je ook recht op een gratis hotelovernachting en vervoer tussen de luchthaven en die accommodatie.

3. RECHT OP VERGOEDING BIJ VERTRAGING GEANNULEERDE VLUCHT

Jaaaaa, daar komt de innerlijke Dagobert Duck dan eindelijk om de hoek: recht op geld. Daar houden wij Nederlanders wel van. En who can blaim us. Als jouw vlucht wordt geannuleerd en je kiest voor een vervangende vlucht, dan levert dat al snel vertraging op. Artikeltjes 5 en 7 geven jou het recht om voor deze vertraging centjes te vangen, afhankelijk van hoeveel vertraging je oploopt en hoe ver jouw vlucht gaan. Let op: is jouw vlucht alleen vertraagd en dus niet geannuleerd, dan zit het weer nét iets anders. 

Compensatie in verband met vertraging opgedaan door annulering vlucht
Lengte van de vluchtVertraging bij aankomstCompensatie
1500 km of minder< 2 uur€ 125
1500 km of minder> 2 uur€ 250
Binnen de EU meer dan 1500 km
Andere vluchten tussen 1500 – 3500 km
< 3 uur€ 200
Binnen de EU meer dan 1500 km
Andere vluchten tussen 1500 – 3500 km
> 3 uur€ 400
Meer dan 3500 km< 4 uur€ 300
Meer dan 3500 km> 4 uur€ 600

VERGOEDING AFHANKELIJK VAN WANNEER JE VAN GEANNULEERDE VLUCHT HOORDE

Let op! Of je recht hebt op deze vergoeding hangt af van hoeverre van te voren je van de annulering hoorde. De regels Je hebt hier geen recht op in de volgende gevallen:

  • Mededeling annulering < 2 weken:
    Hoor je minimaal twee weken voor de vlucht dat je vlucht wordt geannuleerd: helaas, dan heb je geen recht op een vergoeding.
  • Mededeling annulering 7 – 14 dagen: heel erg lange zin, maar daar komt ie. Je hebt geen recht op compensatie indien de annulering je mee wordt meegedeeld tussen twee weken en zeven dagen voor de geplande vertrektijd én je met een andere vlucht mee kan die niet eerder dan twee uur voor de oorspronkelijk vertrektijd vertrekt en je minder dan vier uur later dan de geplande aankomsttijd op de eindbestemming brengt. Oftewel, geen recht op compensatie indien je om 10:00 uur zou vliegen en jouw nieuwe vlucht vertrekt diezelfde dag na 8:00 uur en je zou aankomen op jouw bestemming om 18:00 uur lokale tijd en je komt met de nieuwe vlucht voor 22:00 uur lokale tijd aan. Snap je hem nog?
  • Mededeling 7 – 0 dagen: hoor je minder dan zeven dagen van te voren dat jouw vlucht wordt geannuleerd, dan heb je geen recht op compensatie indien de luchtvaartmaatschappij een nieuwe vlucht voor jou regelt die op dezelfde dag vertrekt als gepland en die minder dan één uur voor de oorspronkelijke vertrektijd vertrekt en je minder dan twee uur later dan gepland op de eindbestemming brengt.

PRAKTISCH JOUW VERGOEDING VOOR JE GEANNULEERDE VLUCHT TERUG KRIJGEN 

Dat is fijn. Je hebt recht op jouw geld terug. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat geld daadwerkelijk ook terugkrijgt? Helaas verschillen recht hebben op iets en je recht krijgen in de praktijk nogal eens van elkaar.

1. REGEL HET ZELF

Het beste wat je kan doen, is zelf een claim indienen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. Veelal kan je dit direct via de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij doen. Indien je een brief moet schrijven, kijk dan even online naar een van de vele voorbeeldbrieven.

Volgens de Europese regelgeving heb je binnen zeven dagen nadat jouw vlucht wordt geannuleerd recht op je geld terug. Helaas gebeurt dat maar al te vaak niet. Luchtvaartmaatschappijen negeren jouw berichten of weigeren je simpelweg compensatie te geven. Redenen die worden gegeven zijn bijvoorbeeld technische storingen, personeel dat staakt, zieke bemanningsleden of operationele problemen. Goed om te weten: het Europees Hof heeft hierover geoordeeld dat dit allemaal geen redenen zijn om compensatie te weigeren. Laat je dus niet te snel uit het veld slaan door de sneaky bastards!

2. VLUCHTCLAIMBUREAU’S

Heb je überhaupt geen zin om zelf achter jouw geld aan te gaan of wil je dat er een rechtszaak wordt aangespannen tegen de luchtvaartmaatschappij? Dikke kans dat je daar niet de juridische kennis of geld voor hebt. De meeste mensen niet. Vluchtclaimbureau’s kunnen je dan verder helpen. Dit vluchtclaimbureau staat in ieder geval goed aangeschreven en via hun website kan je zelf invullen welke vlucht je had om te zien of je recht hebt op een vergoeding.

Let wel op, vluchtclaimbureau’s kosten geld. Ze werken op basis van no cure, no pay, wat betekent dat het je alleen geld kost als ze daadwerkelijk jouw geld terug weten te halen bij de maatschappij. Ongeveer 25 % tot 35 % van dit bedrag gaat dan naar het bureau. Er zijn een paar bureau’s die extra geld van je vragen wanneer er een rechtszaak wordt aangespannen, maar bij de meesten zit dit bedrag in het percentage dat je bij succes krijgt. Controleer dit dus altijd goed voordat je je claim door een vluchtclaimbureau laat behandelen.

3. ROEP DE HULP IN VAN DE ILT 

Update augustus 2023: Voorheen kon je – als je geen gehoor kreeg op je verzoeken bij je de vliegtuigmaatschappij – een klacht indienen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die er in Nederland op toe ziet dat vliegtuigmaatschappijen zich houden aan de Europese regels wat betreft passagiersrechten. Helaas neemt het ILT sinds 2019 geen individuele klachten over een financiële vergoeding bij een vertraging, annulering of gemiste overstap meer in behandeling. Helaas wordt het dan toch het zelf proberen óf het proberen via een vluchtclaimbureau. Kan jij!


Is er bij jou wel eens een vlucht geannuleerd?

Heb je compensatie daarvoor gekregen en hoe verliep dit proces?

Psssst… even afleiding nodig van de stress om de geannuleerde vlucht? Wist je dat ik ook een reispodcast heb waarin we over de magische Zijderoute in Centraal-Azië reizen en via interviews met de lokale bevolking het land echt leren kennen? Luister vooral eens!

YOU MAY ALSO LIKE

7 comments

Dimitri -

Hallo, il had een tijdje geleden een binnenvlucht geboekt voor in Ghana, maar nu met het corona virus kunnen wij zogezegd ons geld niet volledig terugvorderen. Is dit normaal ?

Antwoord
Annika | Along with Annika -

Beste Dimitri, de globale uitbraak van het coronavirus maakt reizen inderdaad wat lastig op dit moment. Zojuist ben ik bijvoorbeeld zelf vanuit Peru gerepatrieerd. Heel erg balen natuurlijk van je ticket en snap at je natuurlijk je geld terug wil krijgen. Het beste kan je even kijken op een website die wat beter deze bijzondere situatie en de gevolgen voor reizigers uiteenzet, bijvoorbeeld: https://www.consuwijzer.nl/coronacrisis/uw-reisrechten-bij-het-coronavirus. Succes!

Antwoord
Jasper -

Ik zit nu met een geannuleerde vlucht.
ZOu om 12.50 vliegen van Milaan naar Amsterdam. Ze bieden nu een alternatief aan wat nergens op slaat:

Ik moet om 17.10 naar Munchen vliegen, daar een uur wachten en dan naar Amsterdam.
Totale reistijd 3,5 uur. Normale reistijd 1 uur.

Bovendien zou ik er om 14:45 aankomen en kom ik nu 20:40 aan, bijna 6 uur later. Nog tips voor het terugvragen van de tegemoetkoming?

Antwoord
Annika | Along with Annika -

Hey Jasper, super irritant zeg! En dat voor zo een korte vlucht. Bij de vlucht Amsterdam – Milaan wordt als het goed is minder dan 1500 km afgelegd en je hebt meer dan 2 uur vertraging. Dat bekent dat je recht hebt op een vergoeding van € 125 euro. Het hangt er nog wel vanaf wanneer je van de annulering hoorde: dat is me niet helemaal duidelijk. Is dat bijv. 2 weken van tevoren dan krijg je sowieso geen vergoeding. Als je wel een vergoeding kan krijgen, dan zeker een claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij!

Antwoord
Jasper -

Het was vanacht en ik zou vanmiddag vloegen. De vertraging was uiteindelijk 6 uur.

Antwoord
Manouk - Groetjes uit Verweggistan -

Ik heb dit dus nu: Iberia heeft mijn vlucht zaterdag geannuleerd terwijl ik maandag zou vliegen. Nog ingewikkelder, ze hebben de helft geannuleerd: ik zou via Madrid naar Alicante vliegen en ze hadden alleen het deel Madrid-Alicante geannuleerd. Na een telefoontje heb ik de rest ook laten annuleren. En nu wil ik een vergoeding voor dit hele gedoe, want mijn nieuwe lucht was duurder. Pff.

Antwoord
Annika | Along with Annika -

Ah meen je, Manouk! Wat super irritant. Regelde Iberia helemaal geen nieuwe vervangende vlucht voor je van Madrid naar Alicante? Je mag volgens de regels een vervangende vlucht aanvragen bij de maatschappij, die zij dan moeten betalen. Was dit geen optie?

Antwoord

Laat een bericht achter