Zo kies je een reisverzekering voor jouw wereldreis uit

Als regelmatige reiziger is een doorlopende reisverzekering geen onnodige luxe. Een doorlopende reisverzekering biedt echter maar dekking tot maximaal 180 dagen.  En als wereldreiziger wil je misschien wel langer dan een half jaar de hort op. De Joho Special ISIS reisverzekering biedt dan uitkomst. Deze reisverzekering is speciaal ontworpen voor backpackers en wereldreizigers. Het is de verzekering die ik ook heb gekozen voor mijn huidige backpackreis.

NEDERLANDSE ZORGVERZEKERING

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om na te gaan, voordat je een goede reisverzekering zoals de JOHO Special ISIS afsluit.

ZORGVERZEKERING OPZEGGEN?

Je hebt een zorgverzekering in Nederland, maar aangezien je  door jouw wereldreis maanden of jaren niet in Nederland gaat zijn, kan het handig zijn om je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen om kosten te besparen. Toch? Helaas helaas, dat is lastiger dan gedacht.

De enige manier om je zorgverzekering op te zeggen, is om je uit te schrijven uit het bevolkingsregister. Dit hoor je officieel te doen indien je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, maar er zitten ook behoorlijk wat nadelen aan: je hebt geen recht meer op bijv. uitkeringen, huursubsidies, nabestaandenuitkeringen en het kan gevolgen hebben voor jouw AOW en andere particuliere verzekeringen. Mijn voorkeur is dus altijd om dit niet te doen, als het even kan. Ik heb mij bijvoorbeeld niet uitgeschreven voor mijn huidige reis. Ook omdat ik niet weet hoe lang ik weg ga zijn.

Maar stel, je schrijft je wel uit. Dit betekent nog niet dat je jouw zorgverzekering mag opzeggen. Officieel mag dat als je van de 12 maanden 8 maanden in het buitenland verblijft en daar een nieuw adres hebt én werk. Dit laatste wordt voor velen al lastig. Maar zelfs als je dat hebt, dan mag je van jouw verzekeraar niet altijd je zorgverzekering opzeggen. In dat geval wordt er een onderzoek ingesteld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) – de instantie die beoordeelt of opzeggen mag. JOHO kan je ook adviseren of uitschrijven nodig is.

MEDISCHE KOSTEN IN HET BUITENLAND VERGOED KRIJGEN VANUIT JE ZORGVERZEKERING

Ervan uitgaande dat je jouw zorgverzekering niet mag opzeggen – wat meestal het geval zal zijn – dan is het belangrijk om de polis van jouw zorgverzekeraar goed door te lopen. Controleer goed wat wordt vergoed in het buitenland. Sommige verzekeraars vergoeden (in de aanvullende verzekering) namelijk medische kosten in het buitenland tegen kostprijsDit betekent dat de zorgverzekeraar altijd het volledige bedrag van de behandeling in het buitenland vergoedt, in plaats van enkel het Nederlandse tarief. Dit is vooral belangrijk omdat er landen zijn waarin medische kosten vele malen hoger zijn dan in Nederland – bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Worden jouw medische kosten maar vergoed tegen het Nederlandse tarief, dan loop je alsnog het risico op een schuld van een aantal ton. En daar zit niemand op te wachten.

Indien de medische kosten in het buitenland tegen kostprijs worden vergoed door jouw eigen zorgverzekeraar, dan hoef je dit weer niet via de JOHO Special ISIS verzekering te verzekeren en dat scheelt weer wat geld.

Tip: weet je aan het eind van het jaar al dat je het jaar erop een wereldreis gaat maken? Denk er dan in december alvast over na om over te stappen op een zorgverzekering die medische kosten in het buitenland vergoed tegen kostprijs. Zo ben ik in december overgestapt, precies om deze reden.

WAAROM JOHO SPECIAL ISIS?

De JOHO Special ISIS verzekering is een uitgebreidere verzekering dan een standaard reisverzekering. Het biedt dekking voor de gehele duur van je reis, dus 365 dagen per jaar ben je verzekerd als je wilt. Bovendien zijn avontuurlijke sporten zoals abseilen, duiken, bergbeklimmen en parachutespringen meeverzekerd. Persoonlijk vind ik dit een erg belangrijk aspect – gooi mij maar uit een vliegtuig voor een tandemsprong. Heerlijk!

Ook de dingen waar je liever niet aan denkt, zijn goed geregeld. Raak je bijvoorbeeld verdwaald en moet je gered worden, dan worden opsporings- en reddingskosten vergoed. Indien een familielid in de eerste of tweede graad dat in Nederland woont, overlijdt of in levensgevaar verkeert en is opgenomen in een ziekenhuis, dan betaalt JOHO een retourticket voor jou om terug te keren naar Nederland. Mijn geliefde en ik hebben beiden bij JOHO de Special ISIS afgesloten, dus ook als er bij hem of zijn familie iets mis gaat, heb ik alsnog recht op hulp van Joho. Uiteraard ga je ervan uit dat het niet gebeurt, maar het is fijn om te weten dat het goed geregeld is, indien het wel mis gaat.

DUUR VERZEKERING

Dikke kans dat je met backpack en al de wijde wereld intrekt zonder plan. Oké, je weet misschien de eerste paar landen die je wilt bezoeken en hoe lang dat ongeveer duren gaat, maar daarna heb je geen idee. Heerlijk! Dat is juist een van de mooie dingen aan reizen. Zo heb ik tijdens mijn reis over de Zijderoute ook geen idee hoe lang ik precies weg zal zijn. Een reisverzekering met een flexibele duur biedt uitkomst. Je kan de JOHO Special ISIS reisverzekering voor een paar weken afsluiten, maar ook voor vier (!!!) jaar. En verlengen kan onderweg! Voor donateurs van Joho is het gratis en anders kost het je € 4,25 per verlenging, dus nóg beter is het om de verzekering voor een langere tijd af te sluiten. Kom je toch eerder terug dan verwacht, dan is er de mogelijkheid om de betaalde premie voor de resterende maanden terug te vragen.

KOSTEN

De kosten zijn geheel afhankelijk van jouw wensen. Je kiest drie dingen: 1) Europa of werelddekking, 2) de hoogte van de vergoedingen die je ontvangt (standaard of super dekking) en 3) de dekking voor medische kosten (basis, extra of all-in).

GEWENSTE DEKKING

Een belangrijke vraag is, welke dekking je wilt hebben. Hoeveel wil je bijvoorbeeld dat er qua bagage vergoed wordt en hoeveel bij ongevallen? Je kan kiezen uit standaard of super dekking, waarbij super je meer dekking biedt en voor hogere bedragen. In het dekkingsoverzicht kan je precies zien welke bedragen dit zijn. Kijk dit overzicht dus goed na!

MEDISCHE KOSTEN

Indien je eigen zorgverzekering al medische kosten in het buitenland vergoedt tot de kostprijs, dan kan je bij JOHO volstaan met de basis dekking, waarbij er geen medische kosten worden vergoed vanuit de JOHO verzekering. Dit wordt immers al vanuit je zorgverzekering vergoed.

Vergoedt jouw eigen zorgverzekering dit niet, dan is het aan te raden de extra dekking te kiezen, die dekking biedt tot de kostprijs voor buitenlandse medische kosten, aanvullend op je Nederlandse zorgverzekering.

Heb je geen Nederlandse zorgverzekering meer? Dan kan je all-in polis afsluiten, die dekking biedt tot kostprijs en kan worden afgesloten zonder geldige Nederlandse zorgverzekering.

De allergoedkoopste verzekering (Europa, standaard, basis) is € 24,- per maand en de duurste (wereld, super en all-in) is  € 58,- per maand. Het volledig overzicht van kosten vindt je hier.

AFSLUITEN: REISVERZEKERING JOHO

Wil je ook de JOHO Special ISIS reisverzekering afsluiten? Je kan vrijblijvend contact met ze opnemen voor advies. Mocht iets ook nog iets onduidelijk zijn, bel of mail ze vooral: ze zijn altijd meer dan bereid om advies op maat voor jou te geven!

YOU MAY ALSO LIKE

Laat een bericht achter