Couchsurfing: 6 redenen om het ook te doen

Couchsurfing. Als je een beetje de reisverhalen volgt op Along with Annika, zal je merken dat deze term regelmatig terugkomt. Ik couchsurf nou eenmaal graag. Maar wat houdt dat in: ‘banksurfen’? En waarom doe ik het? Hier zes redenen om het ook eens te proberen.

WAT IS ‘COUCHSURFING’?

’Travel like a local’. Met deze slogan begroet de website Couchsurfing je. Maar wat is het precies? Couchsurfing is een community waarbij je over de hele wereld gratis kan overnachten bij locals. Je verblijft dus bij iemand thuis, terwijl diegene er zelf ook is. Soms heb je een eigen kamer, maar je kan ook op een matrasje liggen op de grond in een gezamenlijke ruimte of – hoe het ooit begonnen is – op een bank (lees: couch) in de woonkamer.

HOE WERKT HET?

Praktische info. Altijd fijn. Als je voor het eerst wilt gaan couchsurfen is dit hoe je het doet.

Je maakt een profiel aan Couchsurfing en vult daar alle informatie over jezelf in. Wie ben je, waar kom je vandaan, wat zijn je hobbies, rook je, heb je huisdieren en erg belangrijk: waarom zit je op couchsurfing. Vervolgens zoek je een couchsurfing host in de stad waar je wilt verblijven. Deze host heeft een eigen profiel waardoor je (in ieder geval een beetje) kan aanvoelen wie er goed bij jou kan passen. Je stuurt een verblijf-verzoek en als de host je accepteert, dan kan je couchsurf-avontuur gaan beginnen! En hier is waarom dat een goed idee is.

Couchsurfing bij William in Busan, Zuid-Korea: mijn eerste couchsurf-ervaring.


6 REDENEN OM TE COUCHSURFEN

#1 KOSTEN BESPAREN

Om meteen maar mee te beginnen: ja, tuurlijk, met Couchsurfen bespaar je kosten. Zeker in duurdere landen als Japan kan het je budget wat ademruimte geven. Je betaalt immers niet voor een hostel, hotel of AirBnb, maar verblijft gratis bij mensen thuis. Dat gezegd hebbende, als je goede couchsurfgast bent – wat je met deze 9 tips sowieso bent – dan is couchsurfen niet 100% gratis. En ik wil zeker een goede gast zijn. Lees maar eens.

#2 DE BEVOLKING ONTMOETEN

‘Cheers, mate’, zeg je tegen de net zo witte als jij backpacker tegenover je terwijl jullie biertjes elkaar in de lucht raken. Mensen ontmoeten op reis hoort bij de beleving, maar jammergenoeg wordt dit vaak beperkt tot het ontmoeten van medereizigers. En alhoewel dat zeker af en toe leuk kan zijn (‘hey, waar ben jij geweest dan, was het het waard, hoe kom ik er?), verbreedt het natuurlijk veel meer je wereld om de lokale bevolking te ontmoeten. En dat kan met couchsurfing.

Opmerking: ik verblijf niet altijd bij de lokale bevolking, maar ook soms bij een expat. Zo zocht ik in Jakarta, Indonesië expliciet naar iemand die keihard Halloween daar zou vieren en dus kwam ik terecht bij een knettergekke Amerikaan. En feesten is wat we deden.

Halloween in Jakarta, Indonesië met couchsurf-host Ben.

#3 VERBLIJVEN IN EEN ANDERE BUURT

‘This backpacker neighbourhood is right in the heart of the action’. aldus  Lonely Planet over veel bestemmingen. Maar misschien wil je helemaal niet altijd in backpackers-land zijn. Misschien wil ie weleens zien hoe locals echt wonen op de plek waar je bent.

Met Couchsurfing verblijf je in het huis van de lokale inwoner die je hebt aangeschreven. Je ziet een andere buurt. Je ziet hun woonsituatie en ontmoet misschien zelfs zijn of haar familieleden.

#4 BUITEN DE GEBAANDE PADEN GAAN

‘Vroemmmm vroeeeeeem’ (dit is een auto die een berg op rijdt). De ergens-in-de-70-zijnde William rijdt ons met een Zuid-Koreaans vriend een berg op vanwaar we een schitterend uitzicht over de stad genieten.

‘Krrggg kgrrrr’ (dit zijn rotsblokken die naar beneden vallen). De Jordaanse Khaled loopt met ons door het gebied rondom wereldwonder Petra en laat ons zien in welke grot hij geboren is.

Als je mazzel hebt – en je goed je host uitkiest – heb je een couchsurfing host die je graag zijn of haar favoriete plekken laat zien. Dit brengt je op plekken waar je anders waarschijnlijk nooit was gekomen. En dat voegt iets toe.

#5 LEER EEN LOKALE GEBRUIKEN

‘When you are older, you hold your bottle like this, when you are younger like that’. Midden in een prachtig park in Ankara – hier vertel ik je welke en wat er nog meer voor leuks in de hoofstad te doen is – laat Turkse host Berdan me zien hoe je hoort te proosten in Turkije.

Door het verblijf bij de lokale bevolking (of expats die al jaren in het land wonen) leer je gebruiken kennen die je anders misschien nooit had geweten. Şerefe (= proost op zijn Turks)!

Couchsurfen in Ankara, Turkije bij Berdan.

#6 LEER EEN CULTUUR/LAND ECHT KENNEN

Behalve het leren van diverse gebruiken, kan je door gesprekken met je host ook veel leren over het land zelf. Als meester in het recht vind ik het bijvoorbeeld bijzonder interessant hoe de rechtspraak in het land werkt, hoe ze naar de overheid kijken en wat zij graag anders zouden zien aan een land. Misschien vind jij het juist interessant om te horen over de gezondheidszorg in het land, hoe ze tegen toeristen aankijken of wat zij mooie kleding vinden. Wat dragen ze bij een bruiloft en wanneer trouw je? Vraag en zij zult weten!

Opmerking: wees wel voorzichtig met politieke gesprekken, zoals ik je hier vertel.


Zou je zelf ooit couchsurfen?

YOU MAY ALSO LIKE

Laat een bericht achter