Annika bij Anitkabir in Ankara

Wat te doen in Ankara, Turkije

Istanboel, Izmir en Antalya: allemaal Turkse steden die boven hoofdstad Ankara eindigen qua aantallen in toerisme. Terecht? We willen het aan den lijve ondervinden en vervolgen onze reis langs de zijderoute naar Ankara. En met deze negen dingen om te doen, hebben we ons daar uitstekend vermaakt.

Beluister hier de reispodcast aflevering van Along with Annika over de stad Ankara. Je kan meteen meereizen over de rest van de magische Zijderoute, denk aan de mysterieuze landen als Oezbekistan, Iran en vele anderen…

Ankara: wat snelle feitjes


Ankara is in 1923 de hoofdstad van Turkije geworden. Er wonen ruim 5 miljoen mensen. Ter vergelijking, in Istanbul wonen er ruim 15 miljoen en in onze hoofdstad Amsterdam, ‘maar’ 800.000.

Wij zijn er twee dagen en couchsurfen er bij de 21-jarige Computer Science student Berdan – die ons hier alles verteld over hoe het is om er te wonen. Goed, twee dagen dus om de stad te verkennen en Berdan geeft uitstekende tips. Dit is wat we doen en wat ook jij kan doen om er een leuke tijd te hebben. Heb je meteen ook inpakhulp nodig? Kijk dan hier voor de ultieme backpackchecklist zodat je meteen goed voorbereid vertrekt.

#1 ANITKABIR

‘Oh oh’. We naderen Anitkabir en zien meteen een tourbus waar tientallen Chinezen uitstappen. ‘Dat is natuurlijk nooit een goed teken’ zeggen we tegen elkaar. We  gaan door de security scan, lopen naar het complex van gele stenen, gaan de trap op en… zijn meteen completely-in-awe. De grootheid, de statigheid, de overweldigendheid – ja, ja, zelfbedacht woord.

Annika uitkijkend op Anitkabir

Anitkabir is het mausoleum van Ataturk. Ata-wie? Mustafa Kemal Ataturk was een Turkse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die de eerste president van de Republiek Turkije werd. Hij wordt door vele Turken gezien als een held: dé man die Turkije veranderde in een moderne staat. De plek is dan ook belangrijk voor veel Turken en dat is te zien: geen Chinezen die Anitkabir overheersen, maar afgestudeerden in alle leeftijden. Basisschool kinderen, middelbare scholieren en afgestudeerden van de universiteit poseren in bosjes voor het gigantische complex. Blijkbaar een Turkse traditie. Het is een spektakel om te aanschouwen.

Jonge studenten bij Anitkabir
Kinderen poseren bij Anitkabir

Het museum onderin het complex is bizar. Ze geloven overduidelijk in de kracht van herhaling want waar je ook kijkt zie je Ataturk, de beste man. Vele schilderijen van drie meter hoog, wassenbeelden en nagespeelde veldslagen (inclusief geluid). Uniformen door hem gedragen en cadeaus aan hem geschonken. En de Turkse bezoekers die ermee poseren.

Je hoeft geen entree te betalen voor een bezoek en de openingstijden vind je hier.

#2 RELAX IN SEGMENLER PARKI

‘Let’s have a drink somewhere’. Na eerst in zijn appartement kennis te hebben gemaakt, lopen we rond 19:00 uur met couchsurfhost Berdan Ankara in. Een biertje wordt gekocht in de supermarkt en we lopen Segmenler Park in. Het bier wel nog goed verstopt, want het is Ramadan en überhaupt iets drinken voor zonsondergang is niet netjes, maar alcohol al helemaal niet. Nu is Ankara een grote stad en maakt het daar allemaal wat minder uit, merken we al snel.

We lopen een heuvel op en al snel krijg ik een Vondelpark-gevoel. Overal in het gras zitten de jonge Turkse inwoners van de stad in kleermakerszit te genieten van muziek, snacks en elkaar. Het biertje wordt geopend en zo zitten we er uren. Te kijken naar de ondergaande zon, te luisteren naar de gitaarmuziek achter ons en al lerend wat de Turkse proost-rituelen zijn. Dus denk je “wat te doen in Ankara, Turkije”? Gewoon chillen kan ook het antwoord zijn.

Segmenler Park in Ankara
Segmenler Park in Ankara in de avond

Opmerking: drinken in het park is illegaal in Turkije. Het wordt gedaan en er lopen zelfs verkopers rond, maar zodra beveiligers langslopen, worden de drankjes snel verstopt – al leken de beveiligers amper ergens op te letten.


WAAR TE VERBLIJVEN?

Wij kozen ervoor om te couchsurfen, maar je kan er uiteraard voor kiezen om te verblijven in een hostel of hotel. Er is wel wat minder aanbod dan in toeristenstad Istanbul (waar wij tijdens de Ramadan aankwamen en waar ik een inwoner sprak over hoe hij de Ramadan ervaart), maar er zijn genoeg slaapplekken te vinden. Zoek hieronder maar eens op ‘Ankara’ om te kijken wat er beschikbaar is op de data die jij in je hoofd hebt – dan kan het echte wegdromen beginnen.

Booking.com

#3 KOCATEPE MOSKEE

Prachtig verlicht zie je Kocatepe moskee – de grootste  moskee van Ankara – vanuit meerdere punten in de stad. Het is een grootsheid die aanschouwd moet worden met een bezoek. En zo zet ik netjes mijn schoenen in het houten rekje, bedek ik mijn schouders en sla ik mijn rode omslagdoek om mijn hoofd om mijn haren te dekken. Ik stap de drempel over en twee vrouwen die komen bidden wijzen me vriendelijk naar boven – het vrouwengedeelte vanwaar ik een goed uitzicht heb over het prachtige interieur van Kocatepe Camii.

Buiten verzamelen inmiddels rijen en rijen met mensen om te eten: het is Ramadan en bij de moskee kan men gedurende de hele periode van Ramadan na het vierde gebed (rond zonsondergang) gratis eten. Een mooi gebaar.

#4 ANKARA KALESI

Het brandende gevoel van de warme zon op mijn gezicht maakt plaats voor een fijne verkoelende wind. Kilometers en kilometers stad strekken voor mij uit. Ik zit bovenop het kasteel van Ankara. Berdan’s favoriete hangout van de stad en nu ook die van mij.

Ook hier betaal je geen entree en met een 360 graden view over de stad, zitten ik en mister R. hier uren. En dat zal jij waarschijnlijk ook doen…

Voor degenen met hoogtevrees: er is geen railing, dus wellicht niet helemaal op de rand zitten of anders je reisvriendje of -vriendinnetje vragen je hand vast te houden. Heb je meteen meer liefde. En dat is altijd fijn.

Ankara Kasteel
Uitzicht vanaf Ankara Kalesi

Reizen

#5 ART STREET

Ahhhh ja hier wil ik sowieso in’. Bijna zonder het opgemerkt te hebben lopen we langs een klein steegje. Een steegje waar allemaal kunstzinnige winkeltjes in gevestigd zijn. Even écht originele souvenirs shoppen dus.

Kan je meteen bij Borges Café in de schaduw voor 3 TL een cay (thee) kan drinken. Het eten is er ook heerlijk, zoals we achterkwamen toen de Ankara-inwoners naast ons opeens een bord met Gözleme (eensoort Turkse kaaspannenkoek) aan ons gaven.

Art Street in Ankara

Tip: de straat heet officieel geen ‘art street’, maar ik vond het een toepasselijke naam. De steeg ligt op 5 minuten van Ankara Kalesi. Zowel Google als Maps.me geven de straat naam niet weer, maar zoek op ‘Borges Cafe’ bij Google Maps en je vindt de straat. De straat ligt vlak bij Ankara Kalesi en schuin tegenover het museum Rahmi M. Koc Müzesi Ankara.

Reizen

#6 HACI BAYRAM VELI MOSKEE

Haci Bayram Veli Camii is samen met de Kocatepe moskee een van de bekendste moskeeën uit Ankara, maar de eerste is nog vele malen ouder: Haci Bayram Veli is nog in de Ottomaans tijd gebouwd. Vele gelovigen praten in de schaduw van de bomen met elkaar bij rondom de moskee en met een hoge ligging heb je ook vanaf hier al een mooi uitzicht over de stad – al is het bij lange na niet het uitzicht als dat je van het kasteel hebt. Onder de moskee is de bazaar waar je souvenirs kan kopen of een hoofddoek indien je die vergeten bent.

#7 GENCLIK PARKI

Lees een boek in de schaduw van de bomen, eet hier je lunch zoals de locals in pak en al doen tijdens hun lunchbreak of haal simpelweg een heerlijk Turkse ijsje. Genclik Parki heeft een gigantische aangelegde vijver in het midden – al lag deze tijdens ons bezoek droog vanwege verfbezigheden –  waar je makkelijk kan genieten van de koelte en het mensen kijken.

Genclik Park in Ankara

#8 MUSEA

Persoonlijk ben ik er in verband met tijdsgebrek niet geweest – als je couchsurft moet je soms een niet al te lange lijst met must-sees in je hoofd hebben. Desalniettemin lijkt zowel het Museum of Anatolian Civilization die is ondergebracht in een gerestaureerde bazaar die gebouwd is in de 15e eeuw als het Ulucanlar Prison Museum, dat voorheen de staatsgevangenis van Ankara was, leken me interessant.  Informatie over het Prison museum vind je hier en over het Museum of Anatolian Civilization hier.

#9 HAMAMÖNÜ SOKAK

Deze levendige buurt is vol met cafés, restaurants en op veel dagen marktkraampjes met alles wat je je maar kan bedenken. Worsten hangen met touwtjes te drogen aan kramen, kleurrijke hoofddoeken liggen uitgestald, tezamen met sieraden. Of je nu wat wil drinken/eten of gewoon rond wilt struinen: Hamamönü is jouw wijk. Verwacht wel vaak aangesproken te worden: veel restaurants betekent in Turkije veel ‘proppers’.

Hamamönü Sokak


ZO… NU ER ALLEEN NOG EVEN KOMEN ✈️

Helaas is er nog geen directe heel handige treinroute van Nederland naar Amsterdam, maar genoeg vluchten. Huppa! Zie hieronder meteen welke vlucht voor jou het voordeligste is. Want we betalen graag natuurlijk zo min mogelijk voor onze vliegtickets (zie daarom ook hier voor jou geheime strategieën voor voordelige vliegtickets ✈️). 

Dus zoek hieronder en sla je slag!


Ben jij al eens in Ankara geweest of overweeg je het?

Wat zou jij graag bezoeken?

YOU MAY ALSO LIKE

Laat een bericht achter