Londen is awesome. En dichtbij. En vliegtickets kosten tegenwoordig ook nog maar een habbekrats. En dus boek je snel de goedkoopste vlucht, want iedere euro bespaard is weer (bijna) een Britse pond waarmee je bij de bloke achter de bar weer a pint kan bestellen. Toch? Nee, stop. Slecht idee. Dit is hoe je écht het goedkoopst naar Londen reist
Pssssstttt… wist je al dat ik een enorm vette reispodcast heb gelanceerd? Hiermee reis jij direct mee langs de magische Zijderoute. Luisteren kan via de Podcasts-app (iOS), Spotify of Stitcher. Wat het fijnste werkt voor jou! |
BEGINNERSFOUT(EN) ALS JE GOEDKOOP NAAR LONDON WILT
Ooit maakte ik de beginnersfout om met Ryanair naar Londen te vliegen, want ik wilde de beste deal hebben. En om voor € 70 een retourticket te bemachtigen, voelde als een goed deal. Was het niet. Deze snelle Jelle vergat twee belangrijke dingen – beetje inkoppertjes, so forgive me:
- De goedkoopste vliegticket kopen, is niet hetzelfde als de beste deal vinden: iets met tijd vs. geld.
- De prijs voor je reis = prijs vervoer naar vliegveld NL + prijs vliegticket + prijs vervoer naar centrum/accommodatie in Londen. Voor dat laatste kan nog een flinke kostenpost opleveren.
EN ZO MOET HET WEL
Allereerst: voordat je je in allerlei bochten wringt om de allergoedkoopste ticket te vinden, denk even na over wat de beste deal vinden voor jou betekent. Wat is tijd voor jou waard? Met mijn Ryanair-reis ben ik meer dan 7 uur (!) onderweg geweest: 1u45m naar het vliegveld, 1u30m uur van te voren aanwezig zijn, 1u15m vliegen, 1u lopen naar de bus en wachten, 1u15m rijden naar centrum en toen nog 30m met de metro. What a waste! Allemaal tijd die ik ook had kunnen doorbrengen in bovengenoemde bar met m’n mates. Dus, wat is belangrijker: tijd of geld?
Ben je eruit? Dan is het tijd om je vervoersmiddel te kiezen. Wil je vliegen, treinen of met de boot? Welke optie je ook kiest, er zijn vaak ‘verborgen kosten’: kosten om daadwerkelijk in hartje Londen te komen. Daarom hieronder per vervoersmiddel uitgewerkt wat deze verborgen kosten zullen zijn.
I. FlY BABY FLY
Met vliegen sta je binnen een uur in Londen. Vanaf het moment van opstijgen tot landen dan: incheckcapriolen en dergelijke niet meegeteld. Voor het zoeken van een ticket ga ik consequent naar Skyscanner. Niet alleen kan je tegelijkertijd zoeken vanaf alle vliegvelden in Nederland, ook kan je meteen alle vliegvelden van Londen selecteren. Gooi daar bovenop dat je op ‘goedkoopste maand’ kan zoeken en ze hebben een fan erbij. Hieronder kan je meteen zien welke vlucht heb goedkoopste gaat zijn voor jou. Kijk dus vooral eens!
Oké, ik vloog dus met Ryanair naar Londen. Stom idee, want ook al staat er bij je boeking dat je naar Londen vliegt, je belandt 60 km buiten de stad. Londen heeft maar liefst zes vliegvelden en niet alle zijn ze dichtbij het centrum. En dat betekent extra reistijd én geld. Want zoals hiervoor vermeld, moet je de kosten om naar het centrum van Londen te komen ook bij je vliegticket optellen. Om de rekensom wat makkelijker te maken, hieronder voor jouw gemak alle vliegvelden van Londen – gerangschikt op afstand – vermeld met de extra kosten om naar het centrum te komen. Zo bereken je snel of jouw gekozen ticket uiteindelijk ook echt de goedkoopste is.
1. LONDON CITY AIRPORT (LCY) | extra kosten retour vanaf £ 6 kan
Yes! Mijn favoriet! Omdat het kleinschalig is, gaat alles ook snel: ik schoot uit het vliegveld, door de controle en hup in het openbaar vervoer. Vanuit Amsterdam vlieg je erheen met onze Dutch proud KLM en vanaf Rotterdam met British Airways. De vliegtickets zijn over het algemeen wat duurder, maar je hoeft geen grote bedragen neer te leggen als je eenmaal bent. Het vliegveld ligt in oostelijk Londen en met de Docklands Light Railway (DLR) – waar je gewoon je Oyster card voor kan gebruiken – sta je binnen 20 minuten en voor £ 3 zo bij Bank Underground station. Oftewel: hartje centrum.
2. LONDON HEATHROW (LHR) | extra kosten retour vanaf £ 8
Het grootste vliegveld van Londen waar alle grote internationale vluchten landen. Het vliegveld ligt in het westen van Londen en vanaf Amsterdam vlieg je met British Airways en KLM naar deze joekel van een vliegveld. Het heeft een makkelijke verbinding met de stad, maar vanwege de grootte duurt het toch nét wat langer om overal te komen:
London Underground | London Heathrow heeft twéé tube stations: Heathrow Terminal 4 en Heathrow Terminal 5, vanwaar de Piccadilly underground je in ongeveer een uur naar het centrum brengt voor £ 3 tot £ 4. Een uitstekende optie en betalen kan met de Oyster card kan.
Heathrow Express (trein) | De Heathrow Express is een shuttletrein die tussen Heathrow en station Londen Paddington opereert. Wat mij betreft een te dure en totaal overbodig optie. De Express vertrekt vanaf Terminals 2 & 3 en Terminal 5 en kost £ 22 tot £ 32, tenzij je jouw ticket 90 dagen van te voren boekt en dan kan het voor £ 13. Alsnog een stuk duurder dan de handige underground. De Oyster card kan je hier niet voor gebruiken.
3. LONDON GATWICK (LGW) | extra kosten retour vanaf £ 4, maar £ 30 voor snelle route
Het zuidelijke vliegveld van Londen ligt ongeveer 45 km buiten de stad en net zoals Heathrow is het een drukke. Air Lingus, British Airways en Easyjet brengen je er vanaf Amsterdam, maar er zijn zeer veel vertragingen omdat er maar één landingsbaan is. Voordeel: door de directe treinverbinding kan je zonder veel gedoe ik het centrum komen. De – by far – goedkoopste optie is de bus.
Gatwick Express & Southern Railway (trein) | De trein is de snelste optie om naar de stad te gaan. Welke trein je neemt is afhankelijk van waar je naar toe wilt. Zo kan je met de Gatwick Express alleen naar Londen Victoria. Met de Southern Railway kan je ook direct naar deze stop, maar deze trein stopt ook bijvoorbeeld bij de London Bridge en vele andere stations. Bij beide kan je betalen met de Oyster card en reizen naar Victoria kost tussen de £ 15 en £ 20. Je staat hier in ongeveer een half uur, vanwaar je verder kan reizen met de underground.
Coach (bus) | De bus is een stuk goedkoper, maar doet er ook flink langer over: in twee uur brengt hij je naar London Victoria. Een enkeltje met easyBus koop je al vanaf £ 2. Wat een koopje is natuurlijk. Last-minute kan het oplopen tot £ 10. National Express belooft iets sneller te zijn met anderhalf uur en kost je £ 5 -£ 10 voor een enkeltje.
4. LONDON LUTON (LTN) | extra kosten retour vanaf £ 10, maar £ 28 voor snelle route
Net zo een kleintje als London City Airport, maar een stuk verder weg: 55 km ten noorden van de stad. Het ligt nog dichter bij Oxford dan Londen. Easyjet en Vueling vliegen vanaf Amsterdam hiernaartoe.
Trein | Met £ 14 sta je in 45 minuten tot een uur op London St Pancras International – een van de grootste stations van de stad – of bij London Bridge. De gratis pendelbus brengt je naar Luton Airport Parkway, vanwaar de trein vertrekt.
Coach (bus) | Vanaf het vliegveld kan je voor £ 11 de Green Line 757 nemen naar het centrum, maar áls je dan toch met de bus wilt reizen, doe je dat beter met National Express die met £ 5 een stuk goedkoper is. In ongeveer 1,5 uur sta je bij London Victoria Coach Station en in 35 minuten kan je al bij London Paddington station zijn, die ook aangesloten is op het tube netwerk. Ook hier geldt weer: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Boeken op de dag zelf is minstens dubbel zo duur.
5. LONDON STANSTED (STN) | extra kosten retour vanaf £ 16, maar £ 20 voor snelle route
Vanaf Amsterdam vlieg je met Ryanair en vanaf Amsterdam met Easyjet hiernaar toe. Oftewel: het is een lowcost vliegveld. En met goede reden: het ligt 60 km buiten Londen en dat levert een hoop gedoe op. Gedoe dat ik niet graag nog een keer mee maak. Dan maar een paar tientjes meer voor een vlucht naar een heerlijk goed te bereiken vliegveld.
Trein | De snelste optie, waarbij je in ongeveer 50 minuten bij London Liverpool Street bent. De terminal zit onder het vliegveld op 2 minuten lopen en de trein vertrekt ongeveer ieder kwartier, maar let vooral op als je een vroege retourlucht hebt: alleen op maandag, vrijdag en zaterdag is er een trein die om 3:40 uur vertrekt vanaf Liverpool Street. De kosten zijn tussen de £ 10 en £ 20 per enkeltje. Hoe verder van te voren je jouw ticket koopt, hoe goedkoper. Tickets koop je via de Stansted Express.
Bus | De bus vertrekt net buiten de terminal en doet er iets langer over: ongeveer 1 uur en 15 minuten. Voordeel: hij vertrekt ook ‘s nachts. Er zijn twee grote aanbieders die met grote tourbussen jou naar het centrum brengen, waaronder de National Express en de Airport Bus Express. Uitstappen kan bij de grote underground stations zoals Waterloo, Victoria, Liverpool Street en Kings Cross/St Pancras. De prijzen van de bus beginnen bij de £ 8 per enkeletje. Ook hier hangt de prijs af van hoever van te voren je jouw ticket koopt en bij welke aanbieder je dit doet.
6. LONDON SOUTHEND (SEN) | extra kosten retour vanaf £ 22
Ja, het kan! Nóg verder van het centrum van Londen landen dan Stanstad. Easyjet (vanuit Amsterdam) en Flyby (vanuit Groningen (!)) krijgen het voor elkaar vanuit Nederland. Buh. De trein is de enige goede optie. Het treinstation is 2 minuten lopen vanaf de terminal en hij brengt je in ongeveer een uur naar Liverpool Street, vanwaar je verder kan met de tube. Een enkeltje koop je vanaf £ 17, maar moet je heen en terug dan is een retourtje kopen voordeliger dan twee enkeltjes: vanaf £ 22.
II. TREIN NAAR LONDEN
Schrik je van de vliegprijs? Of wil je met je quinoa-geiten-wollensokken-brein ook het milieu een beetje beschermen? Hup, treinen! Zeker als je al máánden van te voren weet dat je naar Londen gaat, kan dit de beste optie zijn. Zowel voor team geld als voor team tijd. De goedkoopste directe retourticket naar Londen heb je voor € 94 en deze gaat vanaf Amsterdam via Rotterdam naar London St. Pancras International. Je kan ook kiezen voor de optie met overstap (in Brussel), maar dit is opvallend genoeg niet goedkoper. Qua reistijd doet de snelste trein er 4 uur en 13 minuten over vanaf Amsterdam naar Londen St. Pancras International.
Let wel op: de prijzen lopen gigantisch uiteen en kunnen oplopen tot wel € 411 (!). Hoe meer plekken bezet zijn, hoe duurder de ticket wordt, dus vroeg boeken loont gigantisch. Ook even opletten qua reistijd, want ook daar zijn grote verschillen: tot wel 16 uur met dik lange wachttijden. Kan je gelukkig allemaal voorkomen, want op NS International boek je jouw ticket heel easy breezy, waarbij heel duidelijk de kosten en reistijd vermeld staan. Kijk meteen even om te kijken of voor jouw reisdata de trein überhaupt een optie zou kunnen zijn.
III. BOOT NAAR LONDEN
Met enkel de Noordzee die ons kikkerland van royal Engeland scheidt, kunnen wij als inwoner van onze zeevaartnatie de boot niet zomaar afschrijven als we goedkoop naar Londen willen reizen. Met de boot kan je vanaf Hoek van Holland kan je vanaf € 89 voor een enkeltje in 8,5 uur in Londen staan: 6,5 uur met de boot naar het Engelse Harwich en dan nog een treinreis van een kleine twee uurtjes naar het centrum. Bij jouw bootticket zit ook een treinticket naar ieder Greater Angelica station (in Londen zijn dat London Liverpool Street en Stratford). De prijs hangt van de beschikbaarheid af en ook hier loont vroeg boeken. Bekijk vooral hier eens mogelijkheden.
Let hier op dat de boot die ‘s nachts gaat er langer over doet én duurder is, omdat je verplicht bent een hut bij je ticket te nemen. De kosten hiervan worden in het boekingsproces duidelijk en verschillen per hut.
CONCLUSIE: JOUW BESTE DEAL
Keuzes, keuzes, keuzes, maar hopelijk keuzes die nu met bovenstaande info wat makkelijker te maken zijn. Het belangrijkste blijft om te beslissen of je team geld of team tijd bent. En gaat het jou écht puur om de prijs? Pin je dan niet meteen vast op een vervoersmiddel, maar kijk welk vervoersmiddel het goedkoopste is op de door jouw gekozen data. Tel daarbij bovenstaande extra verborgen kosten bij op om te weten wat je écht kwijt bent en voila, je weet hoe je het goedkoopst in Londen komt. Cheers, mate!