Ondergaande zon die op het perron schijnt waar de Transsiberië Express staat

Kies jouw Transsiberië Express route: Transsiberië-, Transmongolië- of Transmantsjoerije Express?

Prachtige benamingen voor prachtige treinreizen. En natúúrlijk heb jij als reisgekkie al wel een globaal idee waar deze stalen constructies je heen brengen – of droom(de) je er net als ik van om je hiermee te laten vervoeren naar verre oorden.  Is mega leuk en er zijn zóveel redenen om dit zeker te doen zoals ik je hier vertel, maar wat zijn nou de verschillen? En welke transsiberië express route past het beste bij jou? Ga ik je hier uitleggen!

BELANGRIJKE UPDATE 2023: Vanwege de oorlog in Oekraïne en internationale sancties tegen Rusland is deze route op dit moment niet mogelijk. Maar laat je vooral inspireren voor de toekomst. En zoek jij een avontuur in de trant van een Transsiberië Express route avontuur? Denk dan ook eens over reizen over de Zijderoute in Centraal-Azië, met net zulke magische onbegaanbare wegen als je tijdens je Transsiberië avontuur tegenkomt. Je kan nu via mijn reispodcast direct met mij meereizen over de Zijderoute en via interviews met de lokale bevolking eroachter komen hoe het is om door deze onontdekte regio te reizen. Hier luister je direct via Spotify.
Kaart met routes van de Transsiberië Express

DE TRANSSIBERIË EXPRESS ROUTES: KORTE GESCHIEDENIS

Kort geschiedenislesje. De Transsiberische spoorlijn. Het is de spoorlijn van Moskou tot Vladivostok zoals in 1891 bedacht door Tsaar Alexander III en die sinds 1916 volledig bereisbaar is – in 1903 vertrokken al de eerste passagierstreinen, maar destijds moesten deze avonturiers nog het Baikalmeer oversteken met een veerboot. Hoeven wij nu niet meer te doen – al zou ik ook daar metéén voor tekenen. Waar je vaak hoort – ook uit mijn mond – dat mensen met de Transsiberië Express reizen, betekent het eigenlijk dat ze over de Transsiberische spoorweg reizen. En nu zijn er meerdere Transsiberië express routes om uit te kiezen. Voor ieder wat wils. Helemaal in mijn straatje – en natuurlijk ook in die van jou.

ROUTE OPTIE 1) TRANSSIBERIË EXPRESS

De klassieker, waar alle anderen op geïnspireerd zijn. De enige echte originele. De Transsiberië express route waarmee je de gehéle spoorlijn van 9288 km afreist en waar je van Moskou dwars door heel Siberië (langs de Chinese grens) naar eindpunt Vladivostok reist. En dat alles zónder Rusland te verlaten. Laat je overweldigen door de grootsheid van Rusland, door de uitgestrekte natuur en de miljoenen-steden die in Europa een stuk minder bekend zijn. Stap uit bij een van de tientallen stops waaronder waaronder Nizjni Novgorod, Jekaterinenburg, Omsk, Novosibirsk, Irkoetsk bij het Baikalmeer, Oelan-Oede en Chabarovsk – alleen even oefenen op de uitspraak.

En de trein die je kan nemen? De Rossija. Het is de bekendste trein die over het traject rijdt en wordt gezien als de originele Transsiberië Express. En daarmee leg je in zes dagen de hele route af.

Ben jij een strebertje? Die die altijd het hoogste wil springen, diepste wil duiken en verste wil reizen? Hou je van bucketlists? Dan is deze Trasnsiberië Express route wat voor jou. Want heb jij de route eenmaal afgelegd, dan kan je officieel zeggen dat jij zojuist de langste onafgebroken treinreis ter wereld hebt gemaakt. Streep die maar af.

ROUTE OPTIE 2) TRANSMONGOLIË EXPRESS

♥ door mij genomen route

Staar naar de kleurrijke St. Basiliuskathedraal, slaap in een traditionele joert (ook wel ger)  om te ervaren wat in the middle of nowhere letterlijk betekent en verwonder je over de grootte van het Plein van de Hemelse Vrede. Drie landen voor de prijs van één: Rusland, Mongolië en China! Vanaf Moskou reist de trein door tot aan het Baikalmeer in Siberië, om vervolgens zuidelijk af te slaan, bij Nauskhi de grens met Mongolië over, dwars door de Gobiwoestijn (zie hier het fotoverslag van de Gobi) naar het eindpunt Beijng. Dat is 7826 km aan gekluisterd aan het raam zitten, kan ik je vertellen.  Het is de route die ik heb afgelegd en de route die ik nooit van mijn leven meer vergeet. Verwacht dan ook – tot vervelens aan toe – nog vele verhalen over deze awesomeness. Want die moéten gedeeld worden.

Ben jij een landen-verzamelaar? Wil je het landschap drastisch zien veranderen? Kan je niet wachten om te proosten met Russen, te luisteren naar verhalen over veroveringstochten van Mongolen én gesprekken van de Chinezen proberen te ontcijferen? Dan is dit jouw Transsiberië Express route.

ROUTE OPTIE 3) TRANSMANTSJOERIJE EXPRESS

Huppakee! Nog een route die begint in Moskou en eindigt in Beijing, maar dit keer ga je rechtstreeks vanuit Rusland China in. En dat betekent veel Chinese passagiers met volgeladen tassen en weinig toeristen. Heb ik me laten vertellen dan. Het is een oudere, iets langere route waar je ongeveer zes dagen over doet en waarbij je 8984 km aan spoor onder je door zal voelen hobbelen. Tot het Baikalmeer sukkelt de trein over de Transsiberische spoorlijn om hierna via grensstation Zabaykalsk de Chinese provincie Mantsjoerije – het gigantische gebied in het noordoosten van China, waar grootmachten Rusland, China en Japen eeuwen om hebben gestreden – door te crossen. Mogelijke stops zijn Tsjita, Harbin, Shenyang, Shanhaiguan en Tianjin. Kan je meteen reizen met een trein die bijna net zo een krachtige naam heeft als de Rossija: Vostok. Oftewel: de snelle jelle trein die in één keer het traject aflegt.

Hou jij van een lokaal gevoel als je reist? Gaat het jou niet om het aftikken van highlights en ben je altijd al benieuwd geweest naar Noord-Oost China? Probeer dan deze route eens.

ROUTE OPTIE 4) BAIKAL-AMUR EXPRESS (BAM)

Een ongebruikelijke route die door weinig Westerlingen wordt genomen. De BAM Express begint weer – verrassing, verassing – in Moskou en eindigt in Vladivostok (dus je blijft weer in Rusland), maar dit keer neemt de trein de noordelijke route door Siberië. Vanaf Taishet wijkt de BAM Express van de Transsiberische spoorlijn af, om het BAM traject op te duiken en om via het noorden van het Baikalmeer Noord-Siberië door te reizen. En dat is een afgelegen gebied, met veel bergen, bruggen en tunnels. De aanleg begon dan ook al in 1930, maar was pas in 1991 (!) voltooid. Niet veel toeristen nemen deze route. Des te meer reden om eens de reis te maken.

Dus laat jij de door avonturen sturen (dat rijmt)? Geniet je van uitgestrekte uitzichten en hou je van afgelegen gebieden? Neem de waaghalzen route en spring aan boord van de BAM Express.

Praktische informatie

    • Plek van vertrek | Alle reizen beginnen bij Yaroslavsky station in Moskou. Liever niet zelf je treinreis regelen? | Deze reisorganisatie regelt de treinreis voor jou en veel mensen hebben hier zeer positieve ervaringen mee.Zelfde route | Bovenstaande Transsiberië Express route trajecten leggen allen ± de eerste 4000 km dezelfde route af. Allemaal – op de BAM Express na die bij Tajsjet afbuigt naar het noorden – reizen ze tot na het Baikalmeer tot Oelan-Oede (Ulan Ude). Hierna gaan ze allen een andere richting op.
    • Vertrektijden | Sommige treinen – zoals de Transmongolië Express die direct naar Beijing gaat – vertrekken maar één keer in de week. Maar omdat de treinen een gedeelte over het zelfde traject gaan, kan het goed zijn dat je bijvoorbeeld van Moskou tot Irkoetsk bij het Baikalmeer met de Rossija trein gaat, om daarna weer in “de” Transmongolië Express te stappen. Op de website van de Russische Spoorwegen kan je de vertrektijden en -dagen van de treinen vinden. Is leuk, want je kan meteen álle stops van jouw gekozen Transsiberië Express route bekijken, zien hoe de coupe’s zijn ingedeeld en welke plekken nog beschikbaar zijn. Wil je een globaal overzicht van vertrektijden, dan vind je op de Seat61 een – iets wat overweldigend – overzicht.

Heb jij een Transsiberië express route genomen of sta je op het púnt om je bij het selectieve groepje Transsiberische spoorlijn-reizigers te voegen? Laat het mij weten via Instagram?


 

YOU MAY ALSO LIKE

1 comment

Rick -

❤️

Antwoord

Laat een bericht achter