Uitzicht op Almaty in Kazachstan

E28 Reispodcast | Kalasjnikovs en koffie: een Nederlander in Kazachstan

Inwoners die wapens openlijk dragen en beveiliging moeten meenemen om een wandeling te maken. Almaty, de grootste stad van Kazachstan, was eind jaren 90 wel iets anders dan het nu is. In zijn koffietent in Kazachstan spreek ik de Nederlandse Mathijs, die ons mee terug neemt naar die tijd toen hij er op zijn 21ste ging wonen.

“Zo val je af en toe in een gevecht, maar dat hoorde erbij en dat was eigenlijk wel spannend en leuk. Maar er zijn wel momenten geweest dat het anders was en dat iemand je bedreigt met een wapen in zijn gordel. Dan wordt het een stuk moeilijker…”

– Mathijs

Update: ik bezocht Almaty in oktober 2019 en nam toen ook het interview met Mathijs op. Inmiddels heeft het coronavirus de wereld veranderd. Daarom sprak ik hem in december 2020 nogmaals om te  vragen hoe de zaken er nu voorstaan.

Mathijs geeft aan dat ook in Kazachstan velen getroffen zijn door het virus maar dat de cijfers vrij onbetrouwbaar zijn. Wat betreft de invloed op zijn zaak: de zaak heeft twee maanden moeten sluiten. Hierna is hij take-away gaan serveren en inmiddels is hij weer volledig open, ondanks de strikte maatregelen van 2 meter afstand en het dragen van mondkapjes en handschoenen.

Mathijs heeft zijn personeel niet hoeven te ontslaan en door ze onbetaald verlof te geven, hebben zijn werknemers aanspraak kunnen maken op 100 USD aan overheidssteun.

Luister nu via Spotify of de Podcasts-app (iOS)!YOU MAY ALSO LIKE

Laat een bericht achter